So I've learned..

Assalamualaikum wahai pembaca-pembaca sekalian.. Hmm ada orang tak ni? Mana tau kan..
Semua macam looking kinda busy kan, makin preparation for raya lah kan kan..hehe or ada yg
tengah siap-siap/otw balik kampung ke..have a nice trip, hati-hati di jalan raya!! ^____^V

Anyway I wanna tell and share with you guys what I've learned.

Ok jom jom jom!

First JANGAN TANGGUH KERJA!

Yes, jangan tangguh kerja.. Saya tahu. Semua orang tahu. Semua orang tahu akibat penangguhan kerja ni kan.. Tapi saya cuma nak hurai di sini hehe. Ok ye semua? :) Yesterday, my parents asked me to do something lah and then I was like "Malam nantilah.." And dad said, "Kakak sokmo tangguh kijo ni. Bahaya tau tangguh2 kijo ni. Mace kakak nk baca buku, pastu kakak kata nk baca malam kakre pastu tertidur."
Aduhh haha let me translate! :p Okay macam ni, my dad said that saya selalu tangguh kerja dan ianya bahaya!!! Contoh, saya kata saya nak/akan study malam ni sebab now saya malas or ape2 jelah alasan yg tidak boleh diterima atau tidak masuk akal ha ha ha then...malam tu saya tak study pun!! Tidur je ZzZzz....

Ok guys! Got it ah? ;) Haa macam tulahh. Memang bahaya! :) Macam my teacher said, Mr Bhajan, beliau cakap kalau kita rancang sesuatu tu, so kita kena laksanakan rancangan kita tu and jangan bagi ianya bertangguh. Contohnya, "Aight aight I'll do that work tomorrow" Then keesokan harinya kamu ada kerja lain pulak yang harus dilakukan..So? Mesti macam "Ughhhhh banyaknya kerja aku! Stress stress!" Kan? :') So as my teacher said.. "Plan your work, work your plan." Aight? :') Sebabnya,
"Everywhere the mind goes, the body follows."

Ya, maksud saya di situ.. Rancang kerja kita, dan laksanakan perancangan itu. Kan? Sebab, ok yg "Everywhere the mind goes, the body follows." tu adalah the power of mind! Yes?! :') Sebab, kalau
minda kita kata kita boleh, maka kita boleh.. Yelah the power of mind kan! Tapi kita mesti usaha lah. So... bila kita dah rancang kerja kita, maka kita kena laksanakan perancangan tu lah kan? :') Then cuba kaitkan
dengan "Everywhere the mind goes, the body follows." Sebab, bila kita tak tangguh kerja, kita takde
ah kan nak stress stress sangat. So, senanglah kita untuk mencapai kejayaan sebab......"Everywhere the mind goes, the body follows." Hehehe macam berbelit lah ok (Zzz) Hope you guys can get it huhuhu

p/s:my 'what I've learned tu macam berbelit-belit sikit kan. Haha jangan pening :p

Comments

Cik Farhana said…
Totally agree !!! peringatan buat diriku..thanks dear:) salam Aidilfitri :)
Ayumi Comot said…
huhuhu....betul2, jgn tangguh keje...tp susah nak buat....selamat hari raye!!!