Cara membuat seni cetakan (print)

Assalamualaikum.. And hi to all readers! xD

I've told you guys yg saya akan buat tutorial on how to make umm this this this! atas permintaan beberapa orang rakan ahaks. Thissssss ;

PRINTING!!!

ATAU DALAM BAHASA MELAYUNYA IALAH CETAKAN!!

HEHEHEHE ;)

Seperti yg saya post kat sini -> click

OK? :")

Cetakan (print) ni ialah proses memindahkan corak ke atas permukaan lain. :)

Keistimewaan 'cetakan' ini ialah boleh buat corak yang sama dengan banyak.

So now, enggak perlu banyak bicara, ayuh kita mulakan!! Hehehe ;)


Ok untuk printing, apa yg korang perlu ada ialah ;

- Drawing block atau apa2 je yg korng nak. Like t-shirt ke, apa ke.. Ok?
- Poster/water color.
-Brush.
-Bahan yang nak di'print'.

Ni lah bahan-bahan yg nak di'print' tu. Seperti daun, bunga, batang bunga or bla bla apa-apa je yang korang nak.....

Ok perkara-perkara di atas adalah utama ye adik-adik, abang-abang, akak-akak sekalian.. Ngehahhaha~~


Ok caranya, mula-mula bukak drawing block tu atau kain ke apa ke (something di mana korang nak buat printing ni lah. Macam saya, saya guna drawing block.)


Korang boleh faham tak gambar ni?!? Hazhazhazhaz.....sorrylah tak jelas................................... Hmph

Ok ok let me tell you guys. Gambar kat atas tu, saya sapukan color/warnakan bunga untuk tampal kat drawing block..

Ok selepas 'color'kan bunga tadi, tampal bunga tu pada drawing block. Then bukaklah balik tampalan tu ye? Tampal cuma kjap je, hanya untuk memindahkan corak bunga pada drawing block/permukaan tu je. And then sapu balik color atau apa-apa color pun pada bunga tadi. (buat sebanyak mana je yg korang nak) Ok got it?

Then bila siap...inilah hasilnya!! xD xD

Saya buat memanglah tak cantik mana kan kan kannnn :P Hakshaks tapi classmates saya buat memang debom debam the best lah!! xD Kalau my girls kan, dorang buat dengan lemah lembutnya tau tau.. Contoh dorang buat corak bunga ke, so dorang pnye printing tu memang cantik moleklah, kemas.. Kalau macam saya pnye ni lain sikit (saya kan unik. Hahhahah!) berjiwa rock lah kononnya kononnyaaaaaaa..............

Ha, yang ni pulak saya buat pada minggu lalu. Saya dah post kan gambar ni kan?? :P

Jadi, kalau korang nak buat yang macam kat atas ni, korang perlukan carrot, tomato ke, timun, ubi, atau apa-apa je. Melalui semua tu, korang boleh ukir apa-apa bentuk yang korang nak dan reti. Ngehngeh.

Macam saya, saya gunakan carrot. And guys, we need pisau untuk potong dan ukir bentuk. Ok? Then, mula-mula saya nak ukir bentuk bunga tapi tak menjadi. Hahah kesian bukan?! :P So, saya macam tak peduli ah janji kerja siap. Hmph so saya anggap ianya berbentuk seekor rama-rama lallala.

Then, buat macam saya cakap tadi.. Sapukan water color pada carrot yang telah diukir, then tampal/pindahkan corak tersebut pada drawing block/apa-apa permukaan.. Ulang, ulang dan ulang sebanyak mana yang korang nak. Ok?


Jadi, macam mana tutorial kali ni?! Hehe kalau korang tak faham atau ada apa-apa soalan yang nak ditanya, sila tinggalkan komen ye! ;) NAK EMAIL PUN BOLEH~~~ HAHAHAHA MACAM PAKAR JE BUNYINYA. HMPH TAK PUN SEBENARNYA.

Ok ya semua.. :) So akhir sekali, saya nak ucapkan Salam Ramadhan & Selamat Berpuasa to all muslims ya!! :) Semoga kita dapat jadi insan yang lebih baik.. InsyaAllah.. Jangan ponteng puasa tau? Haha. :) Selamat beramal ya~ :)

Comments

steffany daph said…
sya rasa sya penah buat benda2 mcm ni dulu. cikgu seni suruh (: btw, its interesting. hoho, siap conteng jari lagi kalo tak cukup ktas.
caliph shuriken said…
bila tgk ni tingat zman main water color dulu, hikk..

salam ramadhan & selamat berpuasa ^^
whoa...
thank you thank you!
boleh jadi idea utk art journaling akak ni!
hihi:)

facebook akak boleh tgk kat sidebar akak..dia terus pergi facebook..:)
klik kat icon facebook utk add akak..:)
kay_are said…
mase kecik dulu pernah buat time sekolah.. tukang ukir die tak lain dan tak bukan.. my mom!! =)
kiwi said…
rindu la nak buat bende2 ni..hehe..kawaiii ^___^
cinta siswi said…
alolo.. comelnye. lama xbuat bnda2 cmnie.. xde masa..huuuu.. sedih n sadis
Cik Farhana said…
Menarik..

colourful & nampak kreatif ! terbaek ! :)
Rulita.park said…
kreatif deh badrina hehe bagus jadinya tuh :D
HeNRieTTa JoSe said…
chantekkk....masa sekolah rendah ada buat...tp skank dah xpndai..thanks awk...